4 savaitės apžvalga + ITB

16 kovo, 2013 § 15 Komentaras


Pradžiai kaip visada apie kilometrus.

Kilometražas 12.5 km (655.6 km)
Iš jų greičiui 12.5 km (154.2 km)

Pirmadienis Jonava Kulviečio pamiklo varžybos

Ir atrodo, kad kaip ir viskas su pasiruošimu. Nuo šešto kilometro Jonavoj pradėjau vėl jausti dešinę koją, bėgau iki galo, paskui jau tik šlubčiojau. Visą likusią savaitę nebėgiojau, skausmingai lipau laiptais ir t.t.

Dėl maratono dar nevisai nusprendžiau, bet atėjus kokia tais (gal ir apgaulinga) ramybė, kad gali ir netekti bėgti.

Kas nutiko ir kaip gydau?

Simptomai

Bėgant, kai koja paliečia žemę, duriantis skausmas dešinio kelio išorėje, šone. Lyg kas durtu su peiliu ir pan. Nenustojus bėgti (ir čia, manau, svarbu), skausmas dešiniam klube, šone, išorėje.

Veiksmai

Pirmadienis

Tą patį pirmadienį buvau Kauno “Raudonam kryžiuj“. Nedaug tepasakė, bet nuramino. Sakė, kad jei kas būtų rimtai nutikę, tai tikrai nebūčiau subėgęs varžybų. Būčiau tiesiog sustoję ir tiek. Patarė nuimti krūvius ir leisti ilsėtis. Nieko netampyt, kelio nejudint.

Antradienis

Nieko daug ir nedarau. Einu į darbą, rami dienotvarkė. Vakare paskaitau Vytauto komentarą (dar kartą paskaitau ir Mariaus su Dovile komentarus, kurie iš principo buvo teisūs dėl nebėgimo) ir negaliu užmigti. Pradedu googlint su mobiliu sporto medicinos daktarus, Ramoną, ką Kaune būtų galima rasti. Randu Gudą, Bazarą. Užmiegu.

Trečiadienis

Nuo pat ryto, kai tik atsilaisvinu nuo darbų, pradedu skambinėti. Pirmiausia į Klinikas, Gudui ir Bazarui. Pas juos galima tik balandžiui, man per vėlai. Googlinu toliau. Randu BMP kliniką, ten sporto medicinos specialistas. Skambinuos, šią savaitę negali, o ir kainuoja labai daug. (190 lt konsultacija).
Prisiskambinu į reabilitacijos kliniką “Medicus“. Ten buvo labai kietai. Nupasakojau ir pakonsultavo telefonu. Sakė, kad reikia Traumeelio (tepalo), įtvaro, kad kelį nukraut ir padėtų fonoforezė (kažkas panašaus į ultragarsą, kiek supratau). Nurimstu. Nusiperku Traumeelio.

Ketvirtadienis

Nusiperku įtvarą.

Koja gyna daug lėčiau nei praeitą savaitę po treniruotės. Jaučiasi vaikštant, ypač lipant laiptais.

Šeštadienis

Nėra daug reikalų, tai pagooglinu daugiau simptomus ir ką gi ką gi 🙂

Greičiausiai pasigavau dažniausiai pasitaikantį bėgikams reikalą – ITB (Iliotibial band sydnrome). Dar čia gerai aprašyta. Daug priežasčių, bet viena jų – kad pushini too far ir kažkas nebeatlaiko. Tai čia vėl galvoju apie Vytauto komentarą, kad gali būti, jog išties persistengiau. Iki tol atrodė, kad daugiau situacinė trauma. Gerai. Tai dabar jau daugmaž žinau, kas yra (nes kai pats nusistatinėji, tai negali būti tikras). Kas labai liūdina – kad tricky šitas reikalas yra. Toks vyrukas iš žemiau video bėgo pabaigą Ironmano, 32 km pradėjo jausti tai, ką aš jaučiau. Kiek supratau, nubėgo iki galo ir paskui porą metų dirbo, kol pilnai atsistatė.

Žodžiu, labai dažnai pasitaikantis reikalas, sunkiai sutvarkomas.

Kas dar blogiau, reaguoja skausmingai koja ne tiek į greitį, kiek į distanciją. Svarbiu tampa tos Iliotibal juostos susitraukimų kartų skaičius. Būtent dėl to manau, kad maratono gali nepavykti išbėgti, nes po kokio 20 km turėtų atsinaujint skausmas ir tada ką.. plėšt iki galo?

Apie gydymą tai visokių įdomybių prisižiūrėjau. Kad ir šitą (ką tikrai su Senukų drauge norėtųs išbandyt :)):

Rimčiausiai skambėjo šitas:

bet ir daugiausiai klausimų sukėlė. Yra krūvą video su tempimo pratimais, o jis rekomenduoja nieko netampyt, bet dirbti su raumenynu.

***

Greičiausiai kas bus toliau yra as follows:

– fizioterapija. Turiu vieną pažįstamą, bandysiu su juo.

– paprasti fiziniai pratimai (side stretches – kai guli išsitiesęs visas ir kilnoji koją į viršų tiesią)

– gal baseine visai kas nors. Ketvirtadienį buvau šiaip paplaukiot ir netyčia užtaikiau į treniruotę. Visokie bėgimai vandenyje, dviračių mynimai irgi vandenyje ir t.t. Po to jaučiaus tikrai tvirčiau, o kojai ne tiek ir daug žalos, nes nesiliečia su kietu paviršiumi daug.

– deep tissue massage. Braukyt ten visaip tą ITB. Masažuot. Turi būti skausmingai nors kažkiek. Vėliau reikės pabandyt šitą:

– konsultacijų dar reikės, manau. Nebūtinai pas Ramoną, bet gal tikrai pas ką iš Klinikų balandžiui, jei negerės ir vis atsinaujins. Čia ir jūs galit brūkštelt, jei kas Kaune lankėtės pas ką ar patys gydėtės panašų reikalą.

***

Dar galvoju kas vyksta ne tik fiziniam pasaulyje. Pakankamai gerai tvarkaus su šituo reikalu (gal išskyrus antradienio sunkų užmigimą ir daug daug nerimo). Gali būti, kad apskritai nelaimės yra baisiau, kai įsivaizduoji, o ne kai realiai ištinka. Nes kai ištinka – tvarkais ir tiek. Iš kitos pusės – gali būti tiesiog šokas. Kad dar nesuprantu, jog greičiausiai nesubėgsiu maratono, kuriam tris sunkius mėnesius atidaviau. Ir kai suprasiu, tada jau bus sunkoka ir liūdnoka.

Galvojant apie bėgimą kaip apie neurotinį prisirišimą, tam tikrą priklausomybę, puiki proga buvo pasitikrinti – kokio lygio priklausomybė. Gan didelė, bet ne tiek, kiek maniau. Truputį mažesnė ir tas pradžiugino. Galiu nebėgti. Galiu pakankamai gerai gyventi nebėgdamas. Bent jau kol kas.

Ir paskutinis. Čia panašiai kaip su mašina vakar, galvojau, kad leidžia vėl kažkas galingai antifrizą, o paaiškėjo, kad su tuo viskas tvarkoj, o begooglindamas dar supratau, kad mano termostatas pastoviai atdaras ir dėl to podrungnį orą pučia į saloną, o ne karštą kaip reikiant. Taip ir čia. Šiandien buvo galingas know-how išsiplėtimas. Tempimo pratimų įvairių, papildomų žinių apie bėgimą, raumenis ir t.t. milijonas. Čia tokie bonusai, kurie ateina kartu su nelaimėm.

***

Taigi, šią įrašų seriją čia ir pabaikim. Oficialiai pasiruošimas maratonui pabaigtas, maratonas nenubėgtas. Greičiausiai kažką apie visa tai dar parašysiu, bet savaitės apžvalgų jau nebebus..

Tagged:

§ 15 Responses to 4 savaitės apžvalga + ITB

  • audira parašė:

    Gaila… Linkiu daug kantrybės besigydant traumą! Tikiuosi, kad nelabai gili ir, kad greitai vėl susitiksime varžybose

  • padugnini parašė:

    Labai gaila… Apgailestauju dėl dviejų priežasčių. Pirma tiesiog žmogiška ir bėgikiška užuojauta. Be to sutampa, kad ir pats galvoju apie pirmąjį maratoną šiame sezone. Ką ten galvoju.. – ruošiuosi. Antra – baisiai gaila šio projekto. Ta prasme savotiškos live transliacijos, reguliarių autentiško pasiruošimo apžvalgų. Jos žiauriai motyvavo…
    Dėl Jonavos bėgimo… na taip, sveikas protas ir labiau patyrę bėgikai pirštu prikišamai rodė nebėgti, pailsėti. Bet tavo vietoj aš irgi būčiau bėgęs. Nežinau kas čia – ambicijos, nepatyrimas, savivertės kokie niuansai, o gal tiesiog žmogiša…
    Sėkmės ir kantrybės lopantis….

  • streicer parašė:

    Labas.Gaila…labai gaila, kad mokaisi is savu klaidu. Meginsiu patarti is savo gyvenimo patirties. Maziau googlint, o kreiptis i specialista kuris persvies ar su exoskopu nustatys tikslia priezasti ir vieta. As kreipiausi i ortopedijos technika (savanoriuose ) pas ortopeda traumatologa Gintauta Pociu. Jisai mane ir opereavo – grazino i sporta. Likau patenkintas. Manau cia ne juokas, tokios traumos gali ilgam isbraukti is sporto. Sekmes tau.
    O tiek nedaug truko.

  • Dovilė parašė:

    Labai užjaučiu dėl susiklosčiusios situacijos. Ir kad vistiek bėgsi Jonavoj buvom beveik tikri 🙂 Pirmą kartą šią klaidą padarys turbūt visi.

    Noriu tik įspėti, kad neužsiimtum savigyda. Traumeel tepti tikrai gali, jis ten toks homeopatinis, nemanau kad pakenks, bet su pratimais atsargiai. Aš nenorėjau sakyti ką man patarė Ramonas vien dėl to, kad trauma ne ta pati, ir kas vienam padėjo, kitam gali pakenkti, bet kai jau matau kad pradėjai domėtis tempimais, tai man buvo toks niuansas: kai pamažu įsiskaudo tą kirkšnį, Marius sakė, kad išvengti traumų reikia tampytis. Ir padarėm tempimo sesiją, po kurios man skausmas stipriai pagilėjo.. Bėgioti nemečiau ir ilgai netrukus nikstelėjau koją į kupstą jau suvisam. Marius iš futbolinkinko patirties sakė, kad traumą reikia šaldyti ir jokiu būdu nešildyti. Šaldyt aš nešaldžiau, nes jauciau kad bus visai šakės, bet ir klausiau, nešildžiau. Praktiškai nepaėjau. Skaudėjo ir gulint lovoj. Ramono patarimas buvo toks: skaudamą vietą pašildyti pvz pūsle (naudojau hydra pack’ą iš kuprinėles :)) ir po to švelniai pratempti. Jau po pirmo karto pajutau, kad koja tiesiog “atsirakino“. Kai pradėjau taikyti šį metodą pajutau kad jau tikrai gerėja, ir po kokios savaitės išbėgau pirmą kartą po mėnesio pertraukos. Kol skausmas visai dingtų užtruko dar nemažai laiko ir net iki šiol jis karts nuo karto primena apie save, ypač per jogą, bet dabar jau saugausi.

    Šiaip dėl traumų ir bėgimo susitariau tokį įspūdį, jei bėgimo pradžioj skauda, bet apšilus skausmas dingsta, galima bėgioti. Bet jei pradžioj skauda nelabai, bet treniruotei įsibėgėjus skausmas tik stprėja – pristabdyt ir gydytis.

    • Kiborgas parašė:

      Aciu, Dovile. Einu ryt i sportininku reabilitacijos centra Kaune, jauciu, kad daug ka sustatys i vietas ir pradesiu kita programa 🙂 grizimo i begima iki kurios kol kas lieka X savaiciu 🙂

  • Dainius parašė:

    Žinai, daug galvojau apie tai, kas ir kaip tau nutiko ir priėjau išvados, kad gi jei ir nepavyks tau dabar prabėgti maratono – nenusimink: tu labai daug gavai iš šios pasiruošimo programos. Tas, kaip pats sakei, šalutinis efektas (greitis/ištvermė/patirtis/žinios) – tai niekur nedings ir naujas programas pradėsi būdamas daug stipresnis. Nors žinant, koks esi maksimalistas ir nenustygstantis vietoje, nenustebčiau, jei greitu laiku bėgtum tą savo maratoną. 🙂

    • Kiborgas parašė:

      daug ka rytojus pasakys. siaip jau stipresne koja, bet iki maratono dar tikrai toli 🙂

  • Egis parašė:

    Labas,
    Aš ne medikas, bet leisiu sau patarti, nes pagal aprašymą tai labai panašu, kad ir aš šita ITB sindromą tūrėjau (esu prijaučianti plokščiapėdžiams). Man santariškių medikai nieko nerado, nei uždegimo, nei patempimo, nei kokio nors lūžio ar skylimo. Kas man padėjo:
    □ 3 savaites nebėgiojau visai
    □ skaudamą vietą tepiau su perskindol tepalu
    □ 3 kartus per dieną dariau tempimo pratimus. Mėgiamiausias yra šitas:
    http://exercise.about.com/od/flexibilityworkouts/ss/stretchingflex_9.htm
    Šį sindromą (aš taip manau) tūrėjau 2 kartus ir abu kartus po ilgesniu važinėjimų dviračiu ir kai per savaite pradėdavau rinkti po 60km. Todėl padariau tam tikras išvadas ir 5 bazinius tempimo pratimus atlieku visada po treniruotės, 3 tempimo pratimus darau ir prieš treniruote, atstumus didinu daug ilgiau ir 90 km per savaite pradėjau bėgioti tik po 4 metų treniruočių. Todėl pirmajam maratonui pradedu ruoštis tik išbėgęs pusmaratonį iš 1:30:00 ir po 5 metų bėgiojimo.

  • Kiborgas parašė:

    Dėkui. Kol kas nebėgioju ir aš. Tepu irgi dažnai. Gerėja situacija. Ateity gal daugiau apie viską parašysiu. Dabar sveikimo proceso įkarštis.

  • Gintaras parašė:

    Sveiki,

    linkiu pasveikti. Čia norėjau įsirašyti į jūsų draugiją, bet kieta sėdynė išgelbėjo.
    Pas mane irgi keliai silpniausia vieta. Ilgiau pabėgiojus, jie labai išsitabaluoja. Net į vonią sunku įlipti.
    Atrodo-išsinarins. Labai lengva juos tada susitraumuoti. Anksciau dubuo skaudėjo, dabar jau praėjo.
    Reikia laiko ir nuoseklumo. Per stipriai neforsuoti.
    Man atrodo, kad mes visi įsirašysime į tavo draugiją, klausymas-tik kada ir kokiu mastu.
    Laimingai, lauksime bent trumpų žinučių, kaip jums abiems sekasi.

  • Dainius parašė:

    Laba diena.
    Užjaučiu- su ITB grumiuosi jau keli mėnesiai, bet maratoną vis tiek bėgsiu. Labai ačiū už įdėtus vaizdelius, bandysiu nusipirkti masažinį volą. Kol kas darau masažą trindamas išilgai su kočėlu, visai nieko. Po to tepu traumeliu.

    • Kiborgas parašė:

      As dabar ikarstyje gijimo ir reabilitacijos proceso, tai dar kol nera aiskiu rezultatu, negaliu pasakyti kas geriausiai veikia ir ar pavyks grizt i pradini taska. Vienok, ITB kaip reikiant isgasdino, ypac kad chronizuotis gali ir buti pastovia busena. Ka visgi noriu parasyt – gali buti, kad reikia ne tik ta ITB atpalaiduoti su kocelu, bet sustiprinti uzpakalio raumenis (gluteus ir dar kazkoks zodis). Kiek suprantu, jie uztikrina ramu klubu darba ir jei yra silpni, tai kompensuoja kiti raumenys ir to pasekoj persitempia ITB. Sekmes!

      Sent from my Nokia phone

  • Aš irgi stengiuosi pasportuoti, bet va pabandziau vieną dieną intensyviai pasimakštint ir pasitepiau raumenį. Tai galvoju gal kas rekomenduotumėt iš ortopedijos technikos Vilniuje? man reiktų kažko ant šlaunies raumens

Parašykite komentarą

What’s this?

You are currently reading 4 savaitės apžvalga + ITB at pingvino kojos.

meta